Sunday 27 June 2010

Biruind lumea

"O vaduva de 90 de ani s-a mutat intr-o casa de batrani pentru ca nu mai putea vedea. In timp ce se aflau in lift asistenta medicala, a inceput sa-i descrie cum v-a arata camera in care va locui. Vaduva a exclamat: "O sa-mi placa foarte mult!" "Dar nici macar n-ati vazut inca camera", a spus asistenta. "Nu conteaza", i-a raspuns vaduva. "Fericirea e ceva ce decizi dinainte. Daca o sa-mi placa sau nu, nu depinde de felul in care este asezata mobila, ci depinde de felul in care lucrurile sunt "aranjate" in mintea mea, si de aceea am decis deja ca o sa-mi placa. In fiecare dimineata cand ma trezesc, as putea simti fie amaraciune in legatura cu parti din mine care nu mai functioneaza prea bine, sau sa-i multumesc lui Dumenzeu pentru partile care inca le mai pot folosi. Fiecare zi e un dar, si de aceea atat timp cat voi respira, ma voi concentra pe binecuvantarile fiecarei zile si toate amintirile minunate pe care le-am adunat in sufletul meu."

Cand am citit povestioara asta pentru prima data in 2005, mi-am dat seama ca mai am inca multe de invatat, cel putin cand vine vorba de atitudinea mea fata de viata. Nu zic ca am crescut in cele mai bune circumstante, dar depinde de fiecare dintre noi ce alegm sa facem cu experienta asta umana si cat vrem sa invatam din ea. Ma gandeam in 2005: "Daca ajung la 90 de ani si gandesc in felul acesta pe atunci, inseamana ca am biruit! Pentru ca am stat in picioare pana la sfarsit si eu am biruit lumea nu ea pe mine."

Ce inseamna sa biruiesti lumea? Nu sunt teolog, dar sunt o cautatoare de Dumnezeu, ma consuma dorinta de a-L gasi pe El in tot ceea ce ma inconjoara. Cred ca a birui lumea inseamna "sa fi in lume, dar sa nu fi din lume" (Ioan 17:14-16) Asta S-a rugat Yeshua pentru noi, inainte sa mearga pana la capat si sa plateasca pretul. Banuiesc ca inseamana sa traiesti aici, dar sa nu permiti lucrurilor prin care treci sa-ti reduca perspectiva si viziunea la "aici si acum".

"V-am spus aceste lucruri ca aveţi pace în Mine. În lume veţi avea necazuri; dar îndrăzniţi, Eu am biruit lumea." (Ioan 16:33)

El nu ne-a promis stele numai ca sa ne dea nisip, ne-a spus ca drumul spre stele e prin nisip. Daca cineva te avertizeaza din timp "Vezi ca in 3 luni va fi o lipsa acuta de mancare si apa", ti-ai face provizii, nu-i asa? Ai face ceva, te-ai pregati. Yeshua ne-a avertizat din timp: "Fiti atenti, ca in lumea asta ve-ti avea necazuri, dar..."

Cand am citit despre viata lui Etty Hillesum, viata mea s-a schimbat si ea. Etty, a fost o fata evreica in Olanda care a sfarsit in Aushwitz, cum s-a intamplat cu atatia dintre ei. Ceea ce o face unica pe Etty, e felul in care a ajuns ea la moarte. S-a decis ca destinul ei este sa mearga cu poporul ei, asa ca a refuzat sa fuga si sa se ascunda. A inteles ca moartea se apropie si a decis ca se va pregati pentru o infrunta. Etty a refuzat sa se intalneasca cu moartea ca o victima a acestei vieti. A inceput sa-si "decoreze" sufletul cu tot ceea ce ne face pe noi oamenii si lumea asta minunati si frumosi, si a dus comoara ei cu ea in lagar si intr-un final la moarte. Cautand frumusete in jurul ei, Etty L-a intalnit pe Dumnezeu si El a devenit totul pentru ea. Fata aceasta s-a pregatit pentru ceea ce-i statea inainte si cand a plecat de aici a luat cu ea tot ceea ce e minunat in legatura cu locul asta: frumusete, dragoste, sacrificiu, refuzul de a trai in ura...

Yeshua a spus "Indrazniti! Eu am biruit lumea." Foarte mult timp am crezut ca zice: "Eu am biruit lumea pentru tine" si pana la un punct asta a si facut. Dar cred ca ceea ce vrea sa ne trasmita aici e: "Indrazniti! Eu am indraznit si am biruit. Am venit, am refuzat sa renunt si am invins." El a stiut de ce a venit, si din dragoste pentru mine a refuzat sa renunte.

Asa ca o sa indraznesc! S-ar prea putea sa nu inteleg de ce, cum si unde? Dar El mi-a dat darul asta minunat numit viata, si atunci cand voi pleca de aici, vreau ca sufletul meu sa fie plin pana la refuz cu tot ceea ce este frumos in lumea asta. Eu o sa-i daruiesc lui Yeshua un suflet frumos, care sa-L faca sa zambeasca. Timp de 21 de ani m-am certat cu Dumnezeu de ce m-a adus aici, o sa-mi petrec restul vietii multumindu-I ca a facut-o.

Emanuela

Primul pas

"Primeşte cu bunăvoinţă cuvintele gurii mele, şi cugetele inimii mele, Doamne, Stînca mea şi Izbăvitorul meu!" Psalm 19:14

Eu sunt Emanuela, o calatoare prin gradina lui Dumnezeu. Imi scriu gandurile si calatoria de vreo 7 ani si cred ca e cel mai bun lucru pe care am decis sa-l fac vreodata.

Imi numesc caietele "Semne pe drum", pentru ca pot sa ma uit inapoi prin ele si sa vad ce am invatat in calatoria si experienta mea umana, care sunt un dar absolut de la Dumnezeu.


Ca sa evit orice confuzie o sa explic la Cine ma refer cand zic Dumnezeu. Cred intr-un singur Dumnezeu, Dumnezul lui Avraam, Isaac si Iacov, Dumnezeul lui Israel, cred in Yeshua HaMashiah (Isus Mesia) Mantuitorul meu si cred in Duhul Sfant.
Cred ca sunt pe planeta asta cu un scop clar. Ma aflu aici, limitata de trupul si de mintea asta, sa sa cunosc un Dumnezeu Vesnic si Nelimitat, si avand vointa proprie (liberul arbitru daca vreti), sa ajung la final alegandu-L tot pe El.

De ce am decis sa-mi scriu gandurile si trairile pe internet? Primul meu blog e in engleza, l-am scris pentru ca vreau sa aduc un pic de frumusete si incurajare in viata cuiva, oricui , care s-ar intampla sa treca prin "lumea mea". Cred in puterea cuvintelor de a te ridica si a te tine in picioare cand tot ceea ce vrei e sa renunti. Blogul asta in romana, e in primul rand pentru mama mea. Mami si cu mine ne asemanam foarte mult. Vanturi care pe altii ii mangaie par sa taie prin noi doua, cand altii invata lectii la a doua sau a treia calatorie in jurul muntelui, eu si mami ne uitam cateodata cu soc la kilometraj:-) Nu mai suntem impreuna de 6 ani asa ca... mami esti invitatul de onoare in lumea mea. Bine ai venit! Eu zic sa-ti pui centura de siguranta...
Pentru toti ceilalti care imi veti face onoarea sa ma insotiti in calatoria mea, va multumesc de companie. Domnul sa ne binecuvinteze pasii la toti.

Emanuela